tirsdag den 20. november 2012

Vores fagre nye verden
Af Tummas N. Arge

Fagre nye verden, af Aldous Huxley er en bog der foregår i et fremtidig utopia. Den udkom i 1932 og er om et samfund, der mennesker bliver til på udklækningscentre, og har, før de blev født, fået en opgave i samfundet. Fra de bliver født, til de er klare til at lave deres arbejde, bliver de hjernevasket. Indbygerne i romanen er rangeret i forskellige racer, de bedste Alphaer, så Betaer, gamma, delta og Epsilonerne. Forfatteren bruger navne for at illustrere hvordan befolkningen er inddelt i et hierarki, med Alphaer som de bedste, betaer sum de næstbedste osv. For at have noget at leve for og glæde i deres live, tager de Soma. Hovedpersonen i romanen tager på ferie og har med sig en af de ”vilde” med hjem. Han bliver til grin i civilisationen. Den vilde vil bare væk fra civilisationen og tager ud i vildmarken.

Fagre nye verden er en samfundskritisk roman, og man kan se mange sammenhænge mellem romanuniverset og tendenser i vores moderne verden.. F.eks. ser vi i Fagre nye verden, at det ikke er sejt at læse, og det at være intellektuel, og bruge meget tid til et tema. Derudover er der censur og ingen ytringsfrihed. Om man taler imod staten bliver man sendt til Island. Man får ikke lov til at udtrykke sig som man vil. Perspektiverer vi til vores moderne dagligdag er det mange som ser ned på dem der læser, og spørger om hvorfor man ikke bare ser filmen? De der bruger meget tid til at læse og bliver ekspert i en tema, bliver set på som en nørd. Og en nørd i dag er en negativ person, ikke har nogen sociale færdigheder og lever af pizza i morens kælder.

I romanen er alle blevet ”konsumerister”. Man bruger noget, og når det ikke fungerer længere, så køber man bare noget nyt. I vores samfund er det også sådan. Vi prøver ikke at reparere noget, vi køber bare noget nyt. Ofte behøves ikke noget nyt, der er kommet noget bedre og nyere ud, og man må jo bare have det, selvom det ikke er behov for det.

Man kan argumentere for at dagens samfund også er et klasse samfund, med overklasser og under klasser. Vi har ikke separeret samfundsklasserne som i bogen, og en chef i en bank kan, i den virkelige verden, tale og være ven med en bilmekaniker. Men på en måde har vi egentlig et samfund af Alpha og Betaer her i Europa, og så har vi samfund med Deltaer & Epsiloner i Kina og andre lande der laver arbejde for os.


Noget jeg fandt meget interessant med romanen, er at menneskene har deres funktion i samfundet, og har accepteret det. De har en funktion og laver deres arbejde. Ikke noget mere, de laver det som samfundet siger at de skal lave og så tar de soma. De tænker ikke selvstændigt, de laver bare det som de skal, som robotter.

Om vi tænker over det, er det jo måske også det vi laver. Vi vågner op, går på arbejde eller skole, går hjem og tænder for fjernsynet der vores daglige ration af Soma er på. Vores Soma er dog reality fjernsyn, eller anden simpel underholdning, og selvom de fleste unge i den vestlige verden har mange muligheder, så er der mange i u-lande der ikke har det. De har ikke råd til uddannelse og ender dermed et arbejde som næsten er valgt ud for dem. Dog er vi ikke afhængige af vores daglige ration af fjernsyn som menneskene er i Fagre nye verden. De lever for deres ration af Soma, uden den har de intet.

Det var noget jeg fandt meget tåbeligt i Fagre nye verden. Alle romanens karakterers liv går ud på at tage Soma. Det er som et gigantisk samfund af heroin misbrugere, der bare arbejder om dagen for at kunne få deres stof efter arbejdstid. Det er al den glæde menneskeene i bogen har, det er glæden de kender til. Samfundet er bygget på falsk glæde og en illusion af frihed.

Fagre nye verden er en fremtids-roman, der er meget samfundskritisk. Den foregår i et fremtidigt utopia, der indbygerne bliver hjernevaskede fra de bliver født. De får et arbejde fra over magten, og er delt ind i flere samfundsklasser. Fra overmennesker til undermennesker. Efter arbejdstid får de deres ration af Soma, et stof der giver dem uendelig glæde.

Vi kan perspektivere Fagre nye verden til vores samtid. Vi bevæger os langsomt til en fager ny verden. Mennesker i den vestlige verden er store konsumerister, der køber meget fra den østlige verden, der Deltaerne og Epsilonerne producerer varen. Vi klarer os heler ikke uden vores daglige ration af nem glæde, som vi nemt tender for i fjernsynet.   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar